Μπαγκλαντές

από τη φοιτητική εξέγερση στη Ντάκα...

...στην παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας 

 

    Για την ιστορία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1971 το Πακιστάν (Δυτικό Πακιστάν) και το Μπαγκλαντές (Ανατολικό Πακιστάν) ήταν ενωμένα διοικητικά, αν και μεταξύ τους παρεμβάλλονται αρκετά χιλιόμετρα ινδικού εδάφους. Η 21η Φεβρουαρίου θεωρείται ημέρα μνήμης για την ιστορία του Μπάγκλαντες. Το 1952 οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές θυσιάσαν τη ζωή τους στην Ντάκα, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης της μητρικής τους γλώσσας.  Οι φοιτητές που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο της Ντάκα, ξεσηκώθηκαν  στην  απόφαση "144" του ιδρυτή του Πακιστάν Μοχάμεντ Αλί Γινά για την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της γλώσσας του πακιστάν Ουρντού, ως ενιαίας γλώσσας. Η αστυνομία έκανε πολλές συλλήψεις και αρκετοί θάνατοι κατά τα επεισόδια. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές δεν έκαναν πίσω.

    Η Unesco, το Νοέμβριο του 1999, εξαίτιας του γεγονότος αυτού καθιέρωσε την 21η Φεβρουαρίου ως Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας.Για το Μπαγκλαντές είναι ημέρα μνήμης και επίσημη αργία.

    Στον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες γλώσσες που είτε βρίσκονται σε χρήση. είτε χάνονται στο χρόνο. Είναι δικάιωμα του καθένα να διαφυλλάξει τη μητρική του γλώσσα που είναι κομμάτι του πολιτισμού του.

Τανζίνα

γονέας Α΄ τάξης

(μετάφραση από Αγγλικό κείμενο)

 

από τον εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου 2010 στο Ντάκα

 Bangla (Μπάνγκλα) μια άλλη γλώσσα με περίεργη γραφή...

Η κα Τανζίνα μας είπε πως στο Μπαγκλαντές μιλούνται αρκετές γλώσσες. Μια από αυτές είναι η Μπάνγκλα. Μας έδειξε τον τρόπο γραφής, αλλά και μας έμαθε δυο βασικές λέξεις:

1. σουπρόβατ = Καλημέρα

2. Ντονομπάτ = Ευχαριστώ

 

Ύστερα από την παρουσιάση της για την ιστορία της γλώσσας του Μπάνγκλαντες, την ιστορία του αγρότη και του τζάγκουαρ καθώς και το αλφάβητο, τη χειροκροτήσαμε θερμά λέγοντάς της Ντονομπάτ!!!!