ελλάδα

κρεατόπιτα Κεφαλλονιάς

 

Υλικά

  • 2.800 γρ. κομμένο κρέας κομματάκια
  • 2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι για πιλάφι
  • 2 κρεμμύδια μετρίου μεγέθους
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • λίγη φρέσκια ρίγανη
  • λίγος φρέσκος μάραθος ή άνηθος
  • λίγος φρέσκος δυόσμος
  • λίγος φρέσκος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φύλλο για πίτα
  • νερό

Εκτέλεση

          Τα φρέσκα χορταράκια δίνουν μια εκπληκτική γεύση. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα ξερά, μόνο που αντί για ξερή ρίγανη βάζουμε ξερό βασιλικό..

          Τα υλικά είναι για ταψί 45χ35 εκ.

          Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και το κρέας. Τα σβήνουμε με το κρασί που έχουμε διαλύσει μέσα στον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,  νερό και τα χορταράκια.

Βράζουμε το κρέας για 1 1/2 -2 ώρες. Εξαρτάται από το κρέας .Υπολογίζουμε να μείνει λίγο ζουμί. Ρίχνουμε το ρύζι και σβήνουμε τη φωτιά.

          Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο που έχουμε ανοίξει και βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, 

αλείφοντάς τα όλα με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα. Όταν τα φύλλα αρχίζουν να ξεκολλάνε από τις άκρες του ταψιού, η πίτα είναι έτοιμη. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, τη σκεπάζουμε με πανί για 1 ώρα.

Η πίτα μας είναι έτοιμη!

                                                              Γ.Κ.

 

γαλόπιτα

Υλικά:
. Γάλα,
. Αυγά,
. Αλεύρι,
. Ζάχαρη.

 

Εκτέλεση:

Σεζεστό γάλα διαλύουμε τη ζάχαρη καικατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγοανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μηνκάνει σβόλους.

Κατόπιντο βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύονταςσυνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι ναπήξει, οπότε το κατεβάζουμε και τοαφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στομεταξύ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμεμέσα στο χλιαρό μίγμα ανακατεύονταςτο, μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφοκιτρινωπό χρώμα. Κατόπιν ρίχνουμε τομίγμα σε ένα ταψί και τοβάζουμε στον φούρνο για αρκετή ώρα γιαψήσιμο.

Ότανβγει, η γαλόπιτα είναι έτοιμη γιασερβίρισμα, αφού κρυώσει λίγο.

Μ.Σ.

 

αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά:

  • Αρνάκι
  • Πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λεμόνι
  • Ρίγανη
  • Λάδι
  • Κύβοι ζωμού
  • Νερό

 

Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι. Του προσθέτουμε ρίγανη και λίγο λάδι. Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε το ανάλογο νερό ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού. Βάζουμε 2 κύβους, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λάδι. Ψήνουμε για 1,5 με 2 ώρες. Μπορούμε να σερβίρουμε με κέτσαπ ή μουστάρδα και να συνοδεύσουμε με μια χωριάτικη σαλάτα.

 

Μ.Μ.Σ.Τ.