ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ – ΑΦΑΝΟΣ – ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ –ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

2012-05-21 19:16

Το χωριό μου το λένε Τσιτάλια και βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία. Το Πάσχα στο χωριό μου το γιορτάζουμε με διάφορα έθιμα.

Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη πάμε Εκκλησία. Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στην Εκκλησία. Όλα τα κορίτσια μαζεύουν λουλούδια από όλα τα σπίτια του χωριού και στολίζουν τον Επιτάφιο. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε όλες τις γειτονιές του χωριού.

Το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά και οι άντρες του χωριού μαζεύουν ξερά κλαριά. Κάνουν ένα μεγάλο σωρό έξω από την εκκλησία. Η ονομασία αυτού του εθίμου λέγεται αφανός. Το έθιμο που απαντάται μόνο στο χωριό μου είναι τα αερόστατα. Κατασκευάζονται από καλάμι και κόλλες χαρτιού. Μετά την Ανάσταση βάζουμε φωτιά στον αφανό και εκατοντάδες αερόστατα στολίζουν τον ουρανό. Τα αυτοσχέδια βαρελότα δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην Ανάσταση.

Την Κυριακή του Πάσχα φτιάχνουμε τον Ιούδα με παλιά ρούχα γεμισμένα με άχυρα, ένα ομοίωμα ανθρώπου. Την Κυριακή το απόγευμα και, αφού τον έχουμε κρεμάσει σε ένα δέντρο, γίνεται το κάψιμό του.

Μ.Σ.