7 στην ΗΜΕΡΙΔΑ

Νέα υποσελίδα που αναρτήθηκε στις 13/5/2012 και αφορά τη συμμετοχή μας στην ημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας που έλαβε χώρα σο Σάββατο, 12/5/2012 στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPRO με θέμα:

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

η ΔΥΝΑΜΙΚΗ και τα ΟΦΕΛΗ για

ΜΑΘΗΤΕΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ:

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ

31ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

του

Κωνσταντίνου Τσαμουρά

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

    Το να συνδέσεις την κοινότητα με ένα σχολείο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα… Πόσο λοιπόν, όταν το σχολείο έχει σε δύναμη ποσοστό 98% παιδιών από διάφορα μέρη του κόσμου!

    Η εμπειρία του 31ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας ξεκινά πριν από τη Δράση 7. Το σχολικό έτος 2008-2009, ο δάσκαλος και οι 28 μαθητές της Ε΄τάξης ασχολούνται στην ευέλικτη ζώνη με τον «παππού και τη γιαγιά». Αφορμή στάθηκε το βιβλίο «Ψεύτης παππούς» της Άλκης Ζέη και η μεταφορά του στην κρατική τηλεόραση. Όλοι είχαμε παππούδες και γιαγιάδες και όλοι είχαμε κάτι καλό να θυμηθούμε… Έτσι αποφασίσαμε να συλλέξουμε όσα πιο πολλά μπορούσαμε από αυτούς, να τα καταγράψουμε, να τα επεξεργαστούμε και να βρούμε τα κοινά μας σημεία. Ύστερα από 4 μήνες, η συλλογή μας ήταν γεμάτη από ιστορίες, αινίγματα, παροιμίες, γνωμικά, συνταγές, έθιμα και παιχνίδια. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Το κάναμε βιβλίο με τίτλο: «ο παππούς και η γιαγιά μας ταξιδεύουν στην παράδοση: ιστορίες – αινίγματα – παροιμίες – τραγούδια – γευσιγνωσία – χοροί, από Ελλάδα – Αλβανία – Βουλγαρία – Κουρδιστάν – Ρουμανία – Μολδαβία – Συρία». Στο τέλος κάναμε και μια μεγάλη εκδήλωση!

Φέτος ακολουθώντας τα βήματα της Δράσης 7, οι δύο εκπαιδευτικοί αποφασίσαμε να έχουμε ως οδηγό τη δραστηριότητα του 2008-09 (ως προ-έργο) και να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή. Οι τάξεις που αναλαμβάνουν τη Δράση είναι η Πρώτη και η Έκτη. Με βάση τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση αποφασίσαμε να ανοίξουμε αρχικά ένα μπλογκ, που στη συνέχεια κατέληξε σε ιστοσελίδα, και να αναρτήσουμε εκεί τη δουλειά των παιδιών με ταυτόχρονες παρεμβάσεις των γονέων. Η ιδέα έτυχε θερμής υποδοχής! Τα μεγαλύτερα παιδιά της Στ΄ τάξης πήραν συνεντεύξεις από γονείς και συγγενείς, ενώ τα μικρά της Α΄ τάξης ζήτησαν από τους ίδιους να τα παρουσιάσουν στην τάξη.

Το υλικό εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα και αναρτάται στην ιστοσελίδα https://31drasi7.webnode.gr/. Μέσω της ιστοσελίδας υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού των πληροφοριών και της γνώσης. Με τη χρήση της φόρμας αποστολής e-mail,μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας ενημερώσει (π.χ. για ομοιότητες ή παραλλαγές των κατά τόπους πληροφοριών), να αφήσει κάποιο άλλο σχόλιο κ.α.

Η κοινότητα αλληλεπιδρά είτε απρόσωπα μέσω του ίντερνετ, είτε προσωπικά μέσω του ανοίγματος με το σχολείο. Όπως και να έχει το αποτέλεμα είναι ένα: Το σχολείο με την κοινότητα δεν βρίσκονται απλώς σε επικοινωνία, αλλά σε μόνιμη «κοινωνία συνύπαρξης, δράσης, δημιουργίας και γνώσης»!

 Δείτε το κείμενο της εισήγησης εδώ 

Προσεχώς θα αναρτηθεί και το βίντεο της ημερίδας από το "Διάπολις"