Μπαγκλαντές

Την Πέμπτη, 10/1/2012 μας επισκέφτηκε η κα Τανζίνα για να μας πει την παρακάτω ιστορία:

 

ο αγρότης και το τζάγκουαρ

 

    Κάποτε ήταν ένας αγρότης που είχε μια μεγάλη φάρμα σε ένα χωριό του Μπαγκλαντές. Καθημερινά ασχολούταν με τα ζώα του και έκανε παρέα με τους γείτονες του. Μια μέρα ανέβηκε στο ψηλό δέντρο για να μαζέψει καρπούς και του ήρθε η ιδέα να κάνει ένα μεγάλο αστείο στους γείτονες του. Έτσι, από εκεί που ήταν άρχισε να φωνάζει:

"Τρεχάτε γείτονες.... ένα τζάγκουαρ έρχεται προς τα χωράφια μας... βάλτε τα ζώα μέσα στο στάβλο και κρυφτείτε εσείς...."

Μόλις το άκουσαν οι γείτονες, έτρεχαν με αγωνία και άγχος να προλάβουν.... Κλείστηκαν αυτοί μέσα στα σπίτια τους και τα ζώα μέσα στους στάβλους και περίμεναν. Μετά από ώρα ακούστηκαν από τον αγρότη γέλια και χάχανα... Τότε όλοι ξεθάρεψαν και βγήκαν έξω να δουν τι συμβαίνει! Τότε κατάλαβαν ότι ο αγρότης έκανε φάρσα.

 

    Ύστερα από μια βδομάδα, ο αγρότης ανέβηκε στο ψηλό δέντρο για να μαζέψει καρπούς και του ξανάρθε η ιδέα να κάνει το ίδιο αστείο στους γείτονες του, μιας που τον είχαν πιστέψει την προηγούμενη φορά. Έτσι, από εκεί που ήταν άρχισε να φωνάζει:

"Τρεχάτε γείτονες.... ένα τζάγκουαρ έρχεται προς τα χωράφια μας... βάλτε τα ζώα μέσα στο στάβλο και κρυφτείτε εσείς...."

Μόλις το άκουσαν οι γείτονες, τον πίστεψαν και έτρεχαν με αγωνία να προλάβουν.... Κλείστηκαν αυτοί μέσα στα σπίτια τους και τα ζώα μέσα στους στάβλους και περίμεναν. Μετά από ώρα ακούστηκαν από τον αγρότη γέλια και χάχανα... Τότε όλοι ξεθάρεψαν και βγήκαν έξω! Τότε κατάλαβαν ότι ο αγρότης πάλι τους κορόιδεψε.

    Την επόμενη μέρα έκαναν συμβούλιο οι γείτονες και αποφάσισαν να μην του ξαναδώσουν σημασία. Έτσι, θα σταματούσε αυτό το κακόγουστο αστείο... έδωσαν τα χέρια και το κρατήσαν μυστικό!

Ύστερα από δυο βδομάδες, ο αγρότης ανέβηκε στο ψηλό δέντρο για να μαζέψει καρπούς και βλέπει ξαφνικά ένα κοπάδι λυσασμένων τζάγκουαρ να έρχεται προς τη φάρμα... Πανικοβλημένος και αγχωμένος άρχισε να φωνάζει:

"Τρεχάτε γείτονες.... ένα κοπάδι τζάγκουαρ έρχεται προς τα χωράφια μας. Αλήθεια σας λέω... βάλτε τα ζώα μέσα στο στάβλο και κρυφτείτε εσείς...."

Μόλις το άκουσαν οι γείτονες, δεν τον πίστεψαν και συνέχισαν να κάνουν τις δουλειές τους.... Ο αγρότης μάταια έτρεχε και παρακαλούσε... Τα τζάγκουαρ έφτασαν στη φάρμα του και έφαγαν όλα του τα ζώα και αυτόν μαζί...

    Ήταν πολύ αργά πια... κάνεις δεν μπόρεσε να τον σώσει... Για το λόγο αυτό, δε θα πρέπει να κάνουμε συνέχεια αστεία, ούτε να λέμε ψέμματα, διότι στο τέλος κανείς δε θα μας πιστεύει και θα την πάθουμε σαν τον αγρότη..."

    Αυτή η ιστορία θα θύμισε πολύ αυτή του Αισώπου με το βοσκό και το λύκο. Πολύ πιθανό, η ιστορία αυτή να ταξίδεψε και να έφτασε στα μέρη αυτά την εποχή των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κανείς βέβαια δεν ξέρει με σιγουριά! Το κοινό στοιχείο είναι το δίδαγμα των ιστοριών: Να μην κοροϊδεύουμε και να μην λέμε ψέμματα!!!