Η κοιλάδα με τα Τριαντάφυλλα (γνωστή και ως κοιλάδα των Ρόδων)

2012-05-14 16:40

    Ο κ. Ιουλιάν μας επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 14/5/12 και μας μίλησε για την "κοιλάδα των Τριανταφυλλιών ή ρόδων". Στη βουλγαρική γλώσσα ονομάζεται Rozova Dolina.

    Η κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Καρλοβό και Καζανλάκ είναι γεμάτη από τριαντάφυλλα. Αυτή είναι η "κοιλάδα των ρόδων"! Από τα τριαντάφυλλα αυτά παράγονται το ροδέλαιο και μαρμελάδα. Τα τριαντάφυλλα μαζεύονται πολύ νωρίς το πρωί για να τα επεξεργαστούν, διότι είναι ακόμα υγρά και δίνουν περισσότερο λάδι. Το λάδι αυτό περιέχει περισσότερα από 300 συστατικά και για το λόγο αυτό η τιμή του είναι υψηλή. Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα σύμβολα της Βουλγαρίας.

    Στις αρχές του Ιουνίου πραγματοποιήται η γιορτή του τριαντάφυλλου. Γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ξεκινούν το μάζεμα των ρόδων με τραγούδι και χορό. Αργότερα, μετακινούνται προς την πόλη για να ανακηρύξουν τη "Βασίλισσα των Τριαντάφυλλων", η οποία πρέπει να είναι όμορφη με απαλό πρόσωπο!

    Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν οι Θράκες τα παλαιότερα χρόνια και μαρτυρούνται αρκετά μνημεία όπως ο τάφος του Καζανλάκ, του πλούσιου βασιλιά της Θράκης Σέφτ, αγγεία και χρυσαφικά της εποχής, προσωπίδα ανδρική, σκελετός αλόγου, χρυσό στεφάνι και άλλα ευρήματα.