Η πόλη των Ιωαννίνων

2012-05-24 14:58

    

Η κα Μαριάννα που επισκέφτηκε την τάξη μας την Τετάρτη, 23/5/12 μας μίλησε για τα Ιωάννινα ή Γιάννενα, την πόλη της καταγωγής της. Τα Ιωάννινα είναι πρωτεύουσα του Νομού Ιωάννινων, αλλά και της Ηπείρου. Σπουδαία πόλη με ιστορία και συμβολή στα γράμματα.

    Η πόλη των Ιωαννίνων είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Μιτσικέλι», ενώ μέσα σε αυτή υπάρχει η λίμνη Παμβώτιδα με ένα και μοναδικό νησί. Το νησί αυτό, δεν έχει όνομα, αν και είναι συνδεδεμένο με πολλά ιστορικά γεγονότα. Για να το επισκεφτείς θα πρέπει να πάρεις καραβάκι από την πόλη. Υπάρχουν αξιοθέατα:  το σπίτι της Κυρά-Φροσύνης και ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ταβέρνες  και μαγαζιά που μπορείς να γευτείς τις Γιαννιώτικες σπεσιαλιτέ όπως πίτες, μπακλαβαδάκια,βατραχοπόδαρα κ.α.

    Περπατώντας στην πόλη των Ιωαννίνων  βλέπεις τα παλιά τείχη, που περικλείουν το τζαμί του Αλή-Πασά. Ο Αλή Πασάς ήταν διοικητής της Ηπείρου  και μεγάλος τύρρανος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μέσα στην παλιά πόλη συναντούμε μαγαζιά που πουλούν διάφορα είδη λαϊκής τέχνης (ταψιά, κεντήματα, χρυσαφικά κ.α.)

    Απέναντι από την πόλη, στο χωριό Πέραμα υπάρχει ένα πολύ ωραίο σπήλαιο που μπορούμε να το επισκεφτούμε. Οι σταλακτήτες, οι σταλαγμήτες και οι μικρές λιμνούλες δημιουργούν ένα φανταστικό υπόγειο τοπίο.

    Τα Γιάννενα είναι συνδεδεμένα με το όνομα του γλύπτη κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Στο δρόμο προς την Αθήνα συναντάμε στα αριστερά μας το μουσείο του, με εκθέματα από στιγμιότυπα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (1700 – 1974). Όσοι το επισκέπτονται , όχι μόνο ενθουσιάζονται, αλλά μπερδεύονται, περνώντας τα αγάλματα για πραγματικούς ανθρώπους.

    Η πόλη των Ιωαννίνων είναι πραγματικά όμορφη! Αναφέραμε κάποιες βασικές πληροφορίες, με σκοπό να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να την επισκεφτείτε!!!

Μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο:

Σπήλαιο Περάματος: εδώ

Μουσείο Π. Βρέλλη: εδώ

Δημοτικό Μουσείο (τζαμί): εδώ