Πρωτομαγιά

2012-05-08 08:10

Η μαθήτρια Αλεξάνδρα πριν λίγες μέρες πήρε συνέντευξη από το νονό της κ. Γιάννη για το έθιμο της Πρωτομαγιάς. Την ημέρα που θα ερχόταν ο νονός της να μας το παρουσιάσει,  η Αλεξάνδρα μας έδωσε σε ένα χαρτί τα λόγια που είχε καταγράψει και σας τα παρουσιάζουμε (κρατήσαμε την ορθογραφία ως είχε και δεν κάναμε καμία αλλαγή):

"όπως μου το είπε ο Γιαννάκης ο νονός.

κάθε πρωτομαγιά πήγαιναν στην εξοχή και έψηναν ένα αρνί και το έτρογαν. Έστροσαν κάτω στα χόρτα του αγρού και έκαναν ένα ωραίω πικνικ. Τραγουδούσανε,  χορεύανε και διασκεδάσανε και έπιναν κρασί. Μάζευαν λουλούδια του αγρού και έκαναν στεφάνια του Μάη. Το βράδυ γύριζαν στο χωριό και έλεγαν πως πέρασαν Υπέροχα!

Αλέξανδρα

 

ΥΓ: Στο τέλος η Αλεξάνδρα μας αφιέρωσε και το τραγούδι του Μάη

Την Τρίτη, 8 Μάη 2012 ήρθε στην τάξη ο νονός της Αλεξάνδρας, ο κ. Γιάννης να μας μιλήσει για το έθιμο της Πρωτομαγιάς. Ανέφερε όσα διαβάσαμε παραπάνω στη συνέντευξη, αλλά μας έδωσε μια πολύ ωραία περιγραφή για τους τόπους της εξοχής, τον τρόπο της προετοιμασίας, το μάζεμα των λουλουδιών και τα στεφάνια... Λίγο πριν φύγει μας είπε: "Παιδιά σιγά σιγά όλα τα έθιμα χάνονται... καλό είναι να τα μάθετε και να κάνετε και εσεις πράξη και να τα πείτε και στα παιδιά σας... Να συνεχιστεί η παράδοση! Όταν ήμουν μαθητής δεν είχαμε τετράδια και μολύβια. Είχαμε πινάκια και κοντυλοφόρο. Δεν είχαμε τα τόσα ωραία μέσα που μαθαίνετε εσείς τώρα... Γι' αυτό σας λέω να μάθαιτε και αυτά και να τα συνεχίσετε...."

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει η Αλεξάνδρα μας είπε το τραγούδι "Τώρα Μάης". Τους ευχαριστήσαμε με ένα χειροκρότημα!!!