Ελλάδα

ΑΜΠΑΡΙΖΑ (αμπάρα)


 Έτσι ονομάζετε η γωνιά που ακουμπάμε για πάρουμε δύναμη, την οποία φυλάμε να μην την ακουμπήσει κάποιος αντίπαλος και νικήσει όλη την ομάδα. Η κάθε ομάδα έχει την αμπάρα της. Με το σύνθημα (οι γονείς μας έλεγαν "μαρς"ή "πυρ") βγαίνουν και οι δυο ομάδες και κυνηγιούνται. Κερδίζει η ομάδα που οι παίχτες της θα πιαστούν από τους αντιπάλους. Για να ξεκουραστεί κάποιος που έτρεξε πολύ, γυρίζει και ακουμπάει στην αμπάρα και μένει εκεί πίσω από την γραμμή που έχει τραβηχτεί σε μια μικρή απόσταση μπρος από την αμπάρα, ώστε να χωρούν όλοι οι παίχτεςτης ομάδας. Εκεί λοιπόν ξεκουράζεται, παίρνει νέα δύναμη και ξαναβγαίνει στο κυνηγητό.

Μ.Σ.

 

ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ

 

Παίζεται από αγόρια και κορίτσια. Είναι παιχνίδι αρκετά δύσκολο γιατί χρειάζεται γρηγοράδα. Το κάθε παιδί έχει πέντε χαλίκια στρογγυλά  και λεία, στο μέγεθος ενός φουντουκιού. Τα δύο παιδιά που θα πάρουν μέρος στο παιχνίδι, κάθονται αντικρυστά και   έχουν χάμω, μπροστά τους, τα τέσσερα χαλίκια, ενώ το πέμπτο το κρατάνε στη χούφτα τους. Ο πρώτος παίχτης πετάει ψηλά το χαλίκι που έχει στη χούφτα του και με μια γρήγορη κίνηση, ενώ το χαλίκι του είναι ακόμη στον αέρα, προσπαθεί να πάρει από κάτω ένα χαλίκι από τα  τέσσερα. Αν προλάβει να το πάρει και  να πιάσει μαζί και το άλλο που κατεβαίνει από ψηλά, συνεχίζει ώσπου να πάρει ένα - ένα και τα τέσσερα.΄Αν δεν τα καταφέρει αρχίζει ο επόμενος. Κάθε φορά ο παίχτης αφήνει στην άκρη το πεντόβολο που έπιασε, για να πιάσει άλλο.Το παιδι που κατάφερνε να τα πιάσει ένα-ένα περνάει στη δεύτερη φάση, την πιο   δύσκολη. Τα αφήνει όλα και προσπαθεί να τα πιάσει δυο - δυο. Ύστερα τρία με μιας, ύστερα τέσσερα.

Μετά από αυτές τις δοκιμασίες, το παιδί ακουμπάει κάτω το μεγάλο δάκτυλο και το δείκτη του ενός χεριού του, έτσι που να σχηματιζει καμάρα και ξαναπετάει το ένα χαλίκι ψηλά προσπαθόντας να σπρώξει από ένα χαλίκι κάθε φορά μέσα στο φουρνάκι, δηλαδή κάτω από την καμάρα.

Τελευταία, το παιδί που έχει περάσει με επιτυχία όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, κάνει το εξής:
Πετάει όλα τα χαλίκια ψηλά και προσπαθεί να τα ξαναπιάσει όλα με τα δυο του χέρια, που τα ενώνει με τις παλάμες προς τα   κάτω. Οι ράχες των παλαμών, ενωμένες στους δείχτες σχηματίζουν ένα είδος σκάφης. Όποιο παιδί μπορέσει να τα πιάσει όλα έτσι είναι ο νικητής.

Γ.Κ.

Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα

Πρέπει όλα τα παιδιά, όταν ακούν αυτή τη φράση, να παίρνουν μια πόζα και να μην κάνουν τίποτα. Δηλαδή να μένουν ακούνητα, αμίλητα κι αγέλαστα.

 

Κρυφτό

Ένας μετράει μέχρι το 100 και οι άλλοι πρέπει να κρυφτούν σε ένα σημείο μέχρι να τους βρει αυτός που τα φυλάει.

ΜΜ.Τ.Σ.