αλβανία

Ντοματόπιτα

Υλικά:

Α. Για τη ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιου λάδι
  • αλάτι
  •  νερό

Β. Για τη γέμιση                                                                      

  • 1 κιλο ώριμες ντομάτες
  • 6 κρεμμυδάκια μετρια
  • 1/2 φλυτζανι του καφέ λάδι για το τσιγάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Γέμιση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε και περιμένουμε να πάρει χρώμα. Οταν παρει χρώμα το κρεμμύδι ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα αφήνουμε να βράσουνε μεχρι να αποροφηθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και βγάζουμε απο τη φωτιά.

Ζύμη:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ανοίγουμε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γινει η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Αφού περάσει η μισή ώρα παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δυο ίσα κομμάτια. Παίρνουμε το ενα κομμάτι και το ανοίγουμε στο σχήμα του ταψιού, αφού το ανοίξουμε το τοποθετούμε στο ταψί και απλώνουμε τη γέμιση. Πανω απο τη γέμιση βαζουμε και το άλλο φύλλο που θα έχουμε ανοίξει και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς!

Γ.Τ.

 

Γιαουρτόπιτα

Υλικά:

  • ½ αλεύρι
  • ½ γιαούρτι
  • 200γρ. τυρί (φέτα)
  • 4 αυγά
  • 200γρ. βούτυρο
  • λιγάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το αλεύρι για να ανοίξουμε φύλλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, με το τυρί, τα αυγά και το βούτυρο. Ανοίγουμε τα φύλα, ρίχνουμε το μιγμα  σε κάθε φύλο και τα μαζεύουμε σαν ρολό. Τα βάζουμε σε στρογγυλό ταψί. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Φ.Τ.

 

 “Tav Kosi”

Υλικά:

  • 3 kg αρνί γάλακτος
  • 1 kg γιαούρτι
  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 kg νερό
  • ½ βούτυρο
  • 5 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το αρνί στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι. Ρίχνουμε 1 kg ζεστό νερό να βράσει για 20 λεπτά και στους 250 βαθμούς. Παίρνουμε το γιαούρτι και 1 kg κρύο νερό, ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι,  τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε στο ταψί, τα ανακατεύουμε  και τα αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να βράσουν. Τέλος το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. (Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρύζι στο βράσιμο).

 

                                                                                                                Ρ.Κ.

 

τηγανιτοί κεφτέδες

Υλικά:

  • ½ κιλό κιμά (αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο)
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί σε τρίμματα
  • 2 κουταλιές σούπας τριμμένη φέτα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τριμμένα ξερά φύλλα μέντας
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι

εκτέλεση:

Αναμίξτε το κρέας, το ψωμί, τη φέτα, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη μέντα. Σχηματίστε κεφτεδάκια πάχους 1 ½ εκατοστού. Αλευρώστε τα και τηγανίστε τα σε λάδι προθερμασμένο στους 350-365 βαθμούς.

Π.Σ. 

 

ΠΑΤΣΟΡ

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
  • 500 γραμμάρια μυζήθρα
  • ½ κιλό πράσα
  • 250 γραμμάρια βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

ΓΕΜΙΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ή βούτυρο και τα τηγανίζουμε.

Μετά βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε όλη τη μυζήθρα. Η γέμιση είναι έτοιμη.

ΦΥΛΛΟ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό νερό να βράσει. Μέσα στο νερό Βάζουμε λίγο αλάτι. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει και να γίνει ζύμη. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το χωρίζουμε σε 2 μέρη. Παίρνουμε το ένα μέρος και το ανοίγουμε. Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και βάζουμε μέσα το φύλλο που ανοίξαμε. Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο. Μετά παίρνουμε το δεύτερο μέρος και το ανοίγουμε κι αυτό. Αφού το ανοίξουμε, το βάζουμε πάνω από τη γέμιση. Το κόβουμε σε κομμάτια και από πάνω βάζουμε λίγο βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε στο φούρνο την πίτα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Έ.Τ. 

 

ΜΠΟΥΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

 

Υλικά  (Για 2 μερίδες)

  • 4 μπούτια κοτόπουλο
  • 3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη, 1 κίτρινη)
  • Δεντρολίβανο
  • 250 γρ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι)
  • 250 γρ. κασέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε με ζεστό νερό τα μπούτια κοτόπουλο και αφαιρούμε το κόκαλο για τη γέμιση. σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν (Οι πιπεριές πρέπει να είναι ψιλοκομμένες). Ύστερα τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κασέρι, το τριμμένο τυρί, το δεντρολίβανο και το αλατοπίπερο. Η γέμιση είναι έτοιμη. Γεμίζουμε τα μπούτια καλά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για περίπου 30 – 35 λεπτά. Τέλος τα σερβίρουμε με ρύζι και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

 

                                                            Χ.Μ.